ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

  • Υπότιτλος: Σελίδες από τη βιομηχανική εποχή του νησιού!
  • Συγγραφέας: Γιώργος Σπέης
  • Εικονογράφηση: Αρτέον
  • ISBN: 978-618-5517-03-8
  • Σελίδες: 92
  • Διάσταση: 17x24 cm
  • Ημ/νία έκδοσης: 15/3/2021

Σειρά: Γη / Μελέτη

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ταξιδέψει σε νησιά των Κυκλάδων; Δεν έχουμε περπατήσει στο μοναδικό φυσικό τους περιβάλλον και απολαύσει τον μοναδικό πολιτισμό τους; Λίγα όμως γνωρίζουμε για την προβιομηχανική και βιομηχανική εποχή τους, η οποία είναι αξιόλογη έρευνας και προβολής, και μάλιστα για ένα νησί τόσο κοντά στην Αττική, όσο η Κέα.

Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι στους δύο τελευταίους αιώνες, όταν το νησί ήταν αυτάρκες. Και πώς να μην ήταν, αφού έκανε εξαγωγή χαμάδας, κρασιού, ζώων και κριθαριού για τον «Φιξ», ενώ συμμετείχε στη Βιομηχανική Επανάσταση με τις Αποθήκες Κάρβουνου στην Κόκκα, το Εργοστάσιο Εμαγιέ και τα Ορυχεία Μεταλλεύματος.

Η τελευταία όμως δραστηριότητα αποτελεί μια άγνωστη πτυχή της βιομηχανικής εποχής της Κέας, καθώς τα περισσότερα από τα Ορυχεία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού που ο συνηθισμένος επισκέπτης δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει. Όσο όμως κι αν εγκαταλείφθηκαν μετά τα μέσα του 20ού αιώνα και λησμονήθηκαν σαν κάτι ασήμαντο, η μεγάλη έρευνα του συγγραφέα απέδειξε πως μόνο ασήμαντα δεν ήταν.

Ας το ανακαλύψουμε μαζί!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Σπέης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έχει περάσει τη ζωή του ανάμεσα στην πληροφορική (για βιοπορισμό) και την εθνογραφία. Έχει κάνει εθνογραφική έρευνα ανά την Ελλάδα, έχει συλλέξει αντικείμενα και συγγράψει διάφορα άρθρα με θέμα τον υλικό πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αρκετά βιβλία, όπως: «Ανεμόμυλοι του τόπου μας» (Αρτέον 2018), «Οι Σιφνιοί της Άνδρου» (Καΐριος Βιβλιοθήκη 2009), «Ένα λιοτρίβι στην Αλόννησο» (Κέδρος 2005), «Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες» (Κέδρος 2005), «Ένας νερόμυλος στην Τζια (Κέδρος 2004) κ.ά. Έχει τιμηθεί με βραβείο από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ενεργό μέλος της The International Molinological Society (TIMS).

SKU: MEL001
Αρχική τιμή:
€12,00
Τελική τιμή:
€10,80
(με ΦΠΑ 6%)
PrevNext