ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

  • Υπότιτλος: Η μεγάλη εικόνα της μικρασιατικής μας περιπέτειας
  • Συγγραφέας: Δέσποινα Μ. Δαμιανού
  • Εικονογράφηση: Αρτέον
  • ISBN: 978-618-5517-08-3
  • Σελίδες: 36
  • Διάσταση: 28x24 εκ.
  • Ημ/νία έκδοσης: 20/07/2022

36 εικονογραφημένες σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!


Βιβλίο μνήμης και γνώσης για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Για τη μεταχείριση των λαών που γίνεται χωρίς σεβασμό στην ιστορία και τα δικαιώματά τους. Για τους πρόσφυγες από κάθε σημείο της γης που δοκιμάζονται σκληρά μέσα από αντιξοότητες, πασχίζοντας άλλοτε και σήμερα, να βρουν μια θέση στον σύγχρονο κόσμο.

H μνήμη του ‘22 μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, για την οδυνηρή ανταλλαγή πληθυσμών, για την υποδοχή, την ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων που αποτέλεσαν ένα δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι του πληθυσμού της νεότερης Ελλάδας. Μας δίνει ακόμα την αφορμή να μιλήσουμε και για μια εποχή με μεγάλη δυναμική, ανατρεπτική, λόγω των σημαντικών πολιτικών αλλαγών που παρέσυραν λαούς και πολιτείες. Πάνω απ’ όλα, όμως, μας δίνει την αφορμή να αναλογιστούμε τη μεταχείριση των λαών που γίνεται χωρίς σεβασμό στην ιστορία και τα δικαιώματά τους, τους πρόσφυγες από κάθε σημείο της γης που δοκιμάζονται σκληρά μέσα από τέτοιες αντιξοότητες, πασχίζοντας άλλοτε και σήμερα, να βρουν μια θέση στον σύγχρονο κόσμο.

 

Για τη συγγραφέα
Η Δέσποινα Δαμιανού γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Παν. Αθηνών και του Τμ. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στη Μέση Εκπαίδευση και Λαογραφία μετά την εκλογή της ως Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Παν. Θράκης. Επίσης, ως πανεπιστημιακός έχει διδάξει με το πρόγραμμα Erasmus στο Παρίσι (Institut National des Langues et Civilizations Orientales-INALCO), στο Μπορντώ (Université Bordeaux-3) και στο Παν. Κύπρου. Ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα του λαϊκού παραμυθιού, την αφήγηση, τον λαϊκό υλικό πολιτισμό, την παραδοσιακή τεχνολογία, καθώς επίσης και με την έρευνα του μικρασιατικού ελληνισμού. Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα στη Χίο, τα Κύθηρα, τη Θράκη και τη Ν. Μάκρη Αττικής. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία: Τα παραμύθια της Χίου (Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο Χίου 1994), Λαϊκή Φιλολογία (Συλλογικό, Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο 2002), Λαϊκές αφηγήσεις, Μύθοι και παραμύθια των Κυθήρων: Φαντασιακή δημιουργία και πραγματικότητα (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών 2005), Ιστορίες που δεν τελειώνουν ποτέ… Κειμενικές και εικονογραφικές διασκευές για παιδιά (Συλλογικό, Παπαδόπουλος 2011), Κύθηρα: Οδηγός για παιδιά (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών 2015). Έχει πάρει μέρος σε αρκετά συνέδρια και πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Είναι πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Ν. Μάκρης Αττικής.

SKU: GNMI001
Αρχική τιμή:
€15,00
Τελική τιμή:
€13,50
(με ΦΠΑ 6%)
PrevNext