ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (B' έκδοση)

  • Υπότιτλος: Ένα ταξίδι στον κόσμο των ψαριών της θάλασσας και του πολιτισμού μας
  • Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
  • Επιμέλεια έκδοσης: Αδαμάντιος Διαμαντίδης, Άρης Τσικοντούρης
  • Εικονογράφηση: «Αρτέον»
  • ISBN: 978-960-99998-0-9
  • Σελίδες: 200
  • Διάσταση: 25x18 εκ. (σκληρό εξώφυλλο)
  • Ημ/νία έκδοσης: 31/01/2012 (Α' έκδοση), 31/01/2016 (Β' έκδοση)

Για να ξεφυλλίσετε το βιβλίο χρειάζεται να έχετε στον Browser σας εγκατεστημένο Flash 5.

Ξεφυλλίστε το στο Issuu!

Α΄ΕΚΔΟΣΗ: Ιανουάριος 2012
Β΄ΕΚΔΟΣΗ: Iανουάριος 2016

Εικονογραφημένη Μελέτη

Περιέχει 96 έγχρωμες μοναδικές εικονογραφήσεις και 144 συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Συνεργάτες/Πληροφορητές: Ν. Αντωνίου, Ν. Βαμβούνης, Β. Βαλλιάνου, Ν. Γιαννούκας, Ε. Βελέντζα, Β. Διαμαντουλάκης, Π. Θωμάς, Μ. Κάβουρα, Α. Κοκκινέλη, Α. Καλογεράς, Ν. Κατάκη, Π. Καταπόδης, Χ. Κόμβος, Ν. Κοντογιάννης, Δ, Κουρμπέλη,, Α. Μεταξά, Γ. Μπραουδάκης, Π. Νανίδης, Ε. Παντελίδη, Γ. Πουλιέζος, Γ. Ρουκουνιώτης, Γ. Σκόρδος, Α. Πρίντεζη, Β. Σάβαρης, Κ. Σάγου, Μ. Σταυρινού, Π. Στρατής, Α. Σωτηρίου, Σ. Ταντσιοπούλου, Α. Φαρούπος

(...) Τα ονόματα των ψαριών, μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στον τρόπο ζωής και στην κοινωνία εκείνων των ανθρώπων. Είναι πραγματικά πολύτιμο και μοναδικό, το πως κατάφεραν, όσοι προηγήθηκαν, να παντρέψουν, πάντοτε με απλότητα, τα πλάσματα της θάλασσας με τον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Σκοπός της παρούσας έκδοσης είναι να συμβάλλει όσο μπορεί στην προβολή, στην ανάδειξη και στη διάσωση της σχέσης των ψαριών των ελληνικών θαλασσών με τους ψαράδες, τον τόπο και την κοινωνία στην οποία ζούσαν, μέσα από τα ονόματά τους, τον τρόπο ψαρέματός τους, την επεξεργασία και τη μαγειρική τους. Είναι, επίσης, να περιγράψει τον πλούτο και την πρωτοτυπία των ονομάτων των ψαριών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ονόματα τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή για να χαρούν, να τραγουδήσουν, να αστειευτούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει να δείξει και τη σχέση των ανθρώπων διαφόρων τόπων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, με συγκεκριμένα ψάρια, μέσα από τον τρόπο ψαρέματος, επεξεργασίας και μαγειρικής τους. Στην έκδοση αυτή, το κάθε ψάρι αντιμετωπίζεται σαν μία οντότητα ξεχωριστή, με τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του προσωπικότητα. Ο τρόπος ψαρέματος του κάθε ψαριού δίνεται με απλό τρόπο, με αρκετή έμφαση στο πολιτιστικό στοιχείο και όχι τόσο σε τεχνικές λεπτομέρειες.
Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε και στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος του κάθε ψαριού. Οι συνταγές αυτές συνόδευαν και, εν μέρει, συνοδεύουν σημαντικές στιγμές της ζωής μας που, πολλές από αυτές, είχαν εορταστικό, τοπικό, εποχιακό και εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι ένας πολιτισμός, τον οποίο οφείλουμε να διασώσουμε, έτσι ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Ήδη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει και τις δ/ατροφικές μας συνήθειες, με αποτέλεσμα να αγνοούμε τις πραγματικά υγιεινές και ποιοτικές τροφές και τον κατάλληλο τρόπο προετοιμασίας και μαγειρικής τους. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια γνώση που είχαν κατακτήσει και υιοθετήσει οι παλαιότερες γενιές. Μια γνώση πολύτιμη. Οι περισσότερες συνταγές που γράφτηκαν για το κάθε ψάρι, προσφέρθηκαν από συλλόγους και απλούς ανθρώπους, απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας, και, όπου χρειαζόταν, συμπληρώθηκαν από συνταγές που μάθαμε και δοκιμάσαμε, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Σε κάποια ψάρια, πιο σπάνια, χρειάστηκε η συμβολή των ψαράδων, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και των ανθρώπων που εργάζονται σε Ιχθυόσκαλες. Οι συνταγές, επίσης, επιλέχθηκαν με κριτήριο τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του κάθε ψαριού. Η έκδοση συμπληρώνεται από μια πλούσια εικονογράφηση για κάθε ψάρι, που είναι αρκετά λεπτομερής και δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του κάθε ψαριού. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

SKU: APS000
Αρχική τιμή:
€25,00
Τελική τιμή:
€22,50
(με ΦΠΑ 6%)